Történet

A kronoszkóp kifejlesztésre 2004-ben egy múzeum korszerűsítési kormányprogram adott pályázati lehetőséget. Az elsõ kronoszkóp prototípusok kifejlesztése még az MTA SZTAKI-ban (Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet) történt, amely az amerikai Silicon Graphics magyarországi képviseletével együtt pályázott és nyert, majd a Budapesti Műszaki Egyetemmel és más alvállalkozókkal közösen valósította meg a projektet. A kronoszkóp alapötlete a kutatóintézet térinformatikai osztályának vezetőjétől, Szentgáli Ádámtól származik, munkatársa, Holakovszky László, a videoszemüveg technika hazai úttörője a projekt kidolgozását, műszaki irányítását biztosította. Az akkori fejlesztés befejeződésével a feltalálók kiváltak a kutatóintézetből és megalapították saját cégüket, a Kronoptik Kft.-t, amely a kronoszkóp továbbfejlesztését és piacra vitelét tűzte ki célul.
Az első kronoszkópok, melyek az Aquincumi Múzeum, majd a Diósgyőri vár területén működtek, PC-vezérelt mikrodisplay-t tartalmaztak. A kronoszkópok nagyon sikeresek voltak, de az üzemi tapasztalatok azt mutatták, hogy a kijelzők az erős napsugárzás hatására gyorsan öregednek, a kép idővel kontrasztszegénnyé vált. Ezek a készülékek ma már nem üzemelnek.
Ezért új megoldást kerestünk, és 2011-ben pályázati támogatással elkészült egy tisztán mechanikus működésű kronoszkóp, amelyből az első öt darabot a kisnánai várban állították fel a községi önkormányzat megrendelésére. Ez a kronoszkóp üzemel 2012. tavaszától az Aquincumi Múzeum romkertjében is.
A kijelzők rohamos fejlődésével 2013-ban új generációjú, nagyfelbontású és fényerejű eszközök váltak elérhetővé és visszatérhettünk az eredeti elképzelésekhez, egy tisztán elektronikus, mikroszámítógép-vezérelt megoldás fejlesztéséhez. A szigligeti várban videofilmet bemutató kronoszkóp-rendszer létesült, majd 2015 végén az egri vár felújításának részeként két minden eddiginél szélesebb szolgáltatás nyújtó kronoszkópokat telepítettünk, ezeken teljes 360 fokos körpanoráma és mozgókép tekinthető meg. 


Az új, elektronikus kronoszkóp az egri vár bástyáján